Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Opis

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstariji je medicinski fakultet u Republici Hrvatskoj. Prvi zahtjevi za osnivanjem medicinskog studija u Hrvatskoj sežu u 1790. godinu. Cilj je konačno ostvaren 1917. godine.

Cilj Fakulteta je ponuditi program koji je usmjeren prema studentu, integrira temeljne znanosti, izvrsno kliničko obrazovanje, stručne standarde i etička načela, primjenjuje najbolje metode obrazovanja te prepoznaje i nagrađuje najbolje studente.

Istraživačka misija Medicinskog fakulteta sastoji se od provedbe istraživačkih programa koji se temelje na suradnji, usmjereni su prema inovacijama te povezuju znanstvenike iz područja temeljnih, javnozdravstvenih i kliničkih znanosti.

Fakultet želi stvoriti poticajno intelektualno okružje, promovirati znanstvene i humanitarne aspekte medicinske prakse uz istodobnu provedbu znanstvenih istraživanja u okvirima međunarodnih i nacionalnih projekata koji rezultiraju napretkom znanosti, primjenom u nastavnom procesu i unaprjeđenju zdravstvene skrbi.

Ta nastavno-znanstvena ustanova organizira i izvodi nastavu dva integrirana (preddiplomski i diplomski) studija medicine (na hrvatskome i engleskome jeziku), Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, tri doktorska studija (Biomedicina i zdravstvo, Biomedicine and Health Sciences, Neuroznanost), mnogobrojne poslijediplomske specijalističke studije i još veći broj organiziranih programa stalnog usavršavanja. Programi s dugom tradicijom nastavili su svoj razvoj slijedeći promjene u suvremenoj medicinskoj edukaciji, nacionalnim promjenama u znanosti i zdravstvu te su usklađeni s očekivanjima Europske unije. Misija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obuhvaća nastojanje Fakulteta da obrazuje kompetentne zdravstvene djelatnike koji će svojim znanjem unaprijediti medicinsku praksu, obrazovanje i znanost. Znanstveno-nastavne podružnice Fakulteta su Hrvatski institut za istraživanje mozga i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ osnovana je 1927. godine, a danas je znanstveno‐nastavna podružnica Fakulteta koja ustrojava, izvodi i promiče nastavu na preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima medicine i sestrinstva te poslijediplomskim specijalističkim i doktorskim studijima. Škola provodi znanstveni i stručni rad te različite oblike stručnog i znanstvenog usavršavanja djelatnika u znanstvenim, zdravstvenim i drugim ustanovama ponajprije s područja javnog zdravstva. Misija Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” je da znanstvenoistraživačkom i stručnom djelatnošću, diplomskom i poslijediplomskom izobrazbom kao i programima trajnog usavršavanja razvija vrhunske stručnjake, metode i norme u području javnog zdravstva, sa svrhom podizanja razine zdravlja pučanstva.

Sadržaj zbirke

Virtualna zbirka sadrži digitalizirana djela autora koji su doprinijeli razvoju biomedicine i zdravstva i druge izabrane publikacije koje svjedoče razvoju medicine i razvoju vodećih institucija na javnozdravstvenom području. Zbirka ima za cilj doprinijeti popularizaciji javnozdravstvenih i medicinskih tema te ih učiniti dostupnima svima zainteresiranima.